poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kluski śląskie


Kluski śląskie , są świetną odmianą na obiad zamiast kartofli gotowanych i to nie tylko do
rolad wieprzowych . Są nieco pracochłonne ale na obiad niedzielny doskonale pasują. Gdy
z gotowego ciasta uformujemy cienkie ruloniki i potniemy je pod skosem na małe kawałki
to otrzymamy kopytka .

1 , 5 - 2 kg ugotowanych kartofli w solonej wodzie
1 jajko
mąka kartoflana
sól
ewentualnie łyżka mleka

Ugotowane kartofle przeciskamy przez prasę do miski . Następnie wyrównujemy
powierzchnię przeciśniętych kartofli i dzielimy na cztery części . Jedną czwartą powierzchni 
kartofli na chwilę odbieramy i wypełniamy , uzupełniamy mąką kartoflaną . Dodajemy jajko
i dokładnie łączymy mieszając wszystkie składniki . Jeżeli odmiana kartofli jest bardzo
mączna i sucha można dodać odrobinę mleka . Z gotowego ciasta formujemy małe kulki
wyciskamy palcem dziurkę , obtaczamy w mące kartoflanej i wrzucamy na posoloną ,
gotującą się wodę . Gdy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze 2 - 3 minuty a następnie
odławiamy , odsączamy z wody i układamy na talerzu . Podajemy ciepłe np. z roladą
wieprzową i zestawem surówek .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz