piątek, 5 kwietnia 2013

Sos czosnkowy


Sos czosnkowy , to podstawa do innych sosów , jeżeli potraficie go przygotować , to
przygotujecie wiele innych np. Za Ziki - dodajesz tylko ogórek . Albo pieczarki , rzodkiewkę
i tak dalej...Taki sos doskonale pasuje do jajek , zimnych mięs , grzanych kiełbas do grilla
lub na kanapki . Dosyć długo można go przechowywać w lodówce ale najlepiej w szklanych
pojemnikach .

1 / 2 szklanki majonezu
czosnek
1 / 2 szklanki gęstej  śmietany lub gęstego jogurtu
sól , pieprz , cukier
ewentualnie sok z cytryny do smaku

Majonez połączyć z jogurtem , dodać przeciśnięty przez prasę czosnek ( ilość dowolna )
doprawić solą , pieprzem i cukrem , wymieszać i gotowe !  Schłodzić przed podaniem
aby się przegryzły smaki .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz