środa, 3 kwietnia 2013

Sos tatarski z rzodkiewką


Sos tatarski z rzodkiewką , to sos nie tylko do jajek ale doskonale pasuje do mięs ,
kanapek lub grilla . Jest jeszcze smaczniejszy niż sos tatarski , ponieważ posiada
w swoim składzie chrzan i dodatkowe warzywa takie jak papryka itp.

majonez lub 3 jajka na twardo , 2 łyżki musztardy , surowe żółtko , 1/2 szklanki
oleju , sól , pieprz ,
1 - 2 łyżki chrzanu śmietankowego
1 słoiczek pieczarek marynowanych
1 pęczek rzodkiewek
1 / 2 pęczka szczypiorku
4 - 5 ogórków konserwowych
1 / 2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
sól , cukier , pieprz
sok z cytryny do smaku
ewentualnie 1 papryka żółta

Wykonać majonez z ugotowanych na twardo żółtek rozcierając z musztardą i surowym
żółtkiem oraz solą , pieprzem i cukrem . Ucierając , cienkim strumieniem powoli wlewamy
olej , pamiętając aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową .
Do gotowego majonezu dodajemy posiekane : pieczarki , białka , rzodkiewkę , ogórki ,
paprykę, szczypiorek . Jogurt mieszamy z chrzanem i wlewamy do całości , dokładnie
mieszamy . Następnie doprawiamy solą , cukrem , pieprzem oraz sokiem z cytryny .
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby się przegryzło . Przed podaniem jeszcze raz
sprawdzić czy jest dobrze doprawione . Taki sos przechowujemy w lodówce nawet do
tygodnia w zamkniętym , szklanym pojemniku .

Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz