wtorek, 2 kwietnia 2013

Babka czekoladowa z rumem


Babka czekoladowa z rumem , to propozycja nie tylko z okazji Świąt . Polecam ten
wypiek także bez okazji np.do kawy po obiedzie . Połączenie czekolady i rumu , to
idealny duet nawet dla osób , które nie są fanami czekolady . Babka jest wilgotna i
roztacza po całym domu piękny zapach . Ten przepis znalazłam na blogu kuchennybałagan .

250 g mąki
250 g cukru
kostka miękkiego masła
5 jajek
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml rumu ( 1 kieliszek )
szczypta soli
do dekoracji migdały lub orzechy
polewa 

Polewa : 100g masła ,1 czekolada deserowa , posiekane migdały do dekoracji
Ja zrezygnowałam z polewy , ponieważ wydawało mi się , że ciekawiej  babka się
będzie prezentować w kontraście z białym lukrem .

Masło zmiksować z cukrem i żółtkami , stopniowo dodawać mieszankę mąki , kakao
i proszku do pieczenia . Następnie powoli dodać rum dalej mieszając . Na sam koniec
wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli . Formę wysmarować masłem i wysypać
mąką połączoną z 1 łyżka kakao . Piec 50 - 60 minut w 180 stopniach w nagrzanym
piekarniku .

Polewa : rozpuścić masło , dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż rozpuszczą się
składniki wtedy polać babkę , i posypać migdałami lub orzechami .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz