Dzisiejsze słodkie bułki przygotowałam z nadzieniem orzechowym . Przepis bardzo podobny
do szneków z konfiturą śliwkową lub do bułek z nadzieniem makowym . Bułki są bardzo
smaczne i mięciutkie, polukrowałam je i posypałam krokantem orzechowym co dodatkowo
wzmocniło smak orzechowy .
Ciasto : 3 , 5 szklanki mąki , 1 szklanka letniego mleka , 1 / 3 szklanki cukru , 110 g roztopionego
i ostudzonego masła , 2 jajka , 7 g drożdży instant , duża szczypta soli , 1 roztrzepane jajko z
1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie : 400 g mąki orzechowej tj. zmielonych na mąkę orzechów , 1/2 szklanki cukru ,
2 łyżki masła , mleko
Zmielone orzechy , masło wraz z cukrem zalać mlekiem i mieszając zagotować , odstawić do
wystygnięcia .
Składniki na ciasto wszystkie połączyć i wymieszać . Na sam koniec dodać roztopione i
przestudzone masło, ponownie dobrze zamieszać . Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce
pod przykryciem do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w kształcie
prostokąta . Posmarować nadzieniem i zwinąć jak roladę . Następnie pokroić na kawałki
o długości 3 - 3 ,5cm , ułożyć na blaszce w sporych odstępach i pozostawić ponownie do
wyrośnięcia . Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka i piec w
200 stopniach 15 - 20 minut . Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polukrować, ewentualnie
posypać pokrojonymi orzechami .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz