Dzisiaj polecam naleśniki z mąki pełnoziarnistej , pszennej są smaczne a przedewszystkim
zdrowsze od naleśników przygotowanych z mąki białej . Moje naleśniki przygotowałam
na mące " Pełne ziarno " Lubelli . Podany poniżej przepis jest na ok. 20 naleśników .
Naleśniki można podawać z farszem na słono i na słodko .
2 szklanki mąki pszennej , pełnoziarnistej
3 - 4 jajka
1 i 1/3 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
duża szczypta soli
1 łyżka stopionego smalcu
Do mąki dodać jajka , mleko , wodę i sól dokładnie wymieszać na jednolitą masę .
Następnie na sam koniec dodać roztopiony smalec i ponownie wymieszać .
Gotowe ciasto naleśnikowe wylewamy na rozgrzaną i suchą patelnię , smażymy
naleśnik do momentu ścięcia się naleśnika , odwracamy i smażymy jeszcze ok.
1 - 2 minuty . Naleśnik wypełniam farszem twarogowym , zawijam . Podajemy
z syropem klonowym , truskawkami lub według własnych upodobań .
Farsz twarogowy :
250 - 500 g twarożku
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
cukier
Wszystko razem dobrze wymieszać .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz