czwartek, 27 grudnia 2012

Wigilijne kapuśniaczki



Te drożdżowe malutkie , bułeczki spotkałam na blogu pod różnymi nazwami jako :''Wigilijne
kapuśniaczki '', ''Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami '' lub po prostu ''Kapuśniaczki '' .
Jak by ich nie zwał , to pyszne malutkie bułeczki , które można jeść np . także na Sylwestra .
Jest to świetny dodatek do wigilijnego barszczu , można je zrobić wcześniej , zamrozić i
przed samym podaniem chwileczkę podgrzać w piekarniku .Są pyszne , mięciutkie i bardzo
smaczne takie na jeden kęs !

Farsz : ( można przygotować dzień wcześniej )
1 kg pieczarek
1/2 kg kiszonej kapusty
1 cebula
sól , pieprz do smaku
oliwa lub olej do smażenia

Ciasto :
0 , 5 kg mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 - 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej
 3/4 szklanki mleka ( ok. 190 ml )
60 g roztopionego masła
2 jajka
do posmarowania 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
do posypania : nasiona maku ,sezamu , czarnuszki itp.

Kiszoną kapustę zalać zimną wodą i gotować min. 1 godzinę aż kapusta zmięknie . Ostudzić .
Pokroić . Cebulę , pieczarki obrać i posiekać . Zeszklić cebulę na oleju a następnie dodać
pieczarki , posolić , dusić aż sok odparuje . Dorzucić kapustę , doprawić do smaku i smażyć
jeszcze kilka minut . Ostudzić . Przygotować drożdżowe ciasto i odstawić na godzinę do
wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce . Następnie odrywać spore kawałki ciasta
i rozwałkować na grubość ok. 3 mm w kształcie prostokąta . Posmarować farszem i zwijać
ciasto w rulonik . Rulonik kroić ostrożnie na 5 cm kawałki , które układamy na blaszce i
pozostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia . Przed pieczeniem delikatnie smarujemy
kwaśną śmietaną i posypujemy ziarnami np. sezamu . Pieczemy w 180 stopniach aż kapuśniaczki
się zezłocą . Studzimy i w takiej formie możemy paszteciki zamrozić .

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz