Przedstawiam mój niedzielny obiad - schab ze śliwką . Znajoma powiedziała , że to świąteczny
obiad a święta się zbliżają więc może skorzystacie z mojego przepisu . Ja podałam schabik z
kartoflami i bigosem (przepis podany wcześniej ).
1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
masło
suszone śliwki , suszone morele
sól , pieprz
majeranek , ziele angielskie
liść laurowy
W schabie ostrym nożem robimy dziurę lub jak ja trzy dziury i nadziewamy na przemian śliwkami
i ziołowym masełkiem . Kiedyś robiłam mięso bez masła ale po upieczeniu schab był suchy . A
od kiedy robię z masłem , to mięso jest soczyste i aromatyczne dzięki ziołom .W moździerzu
tłuczemy ziele angielskie , pieprz , majeranek , sól i nacieramy mięso . Schab wiążemy jak paczkę
sznurkiem a pod sznurek wkładamy liść laurowy . Następnie na rozgrzanej patelni , szybko
obsmażamy mięso zamykając pory aby soki pozostały w środku schabu . Schab wkładamy w
rękaw do pieczenia lub w brytfankę i pieczemy na początku w minimum 200 stopniach a
potem temperaturę obniżamy i tak pieczemy godzinę . Gdy schab piecze się w brytfannie , to
można podlewać piwem (bez chmielu ,bo będzie gorzkie ) lub bulionem , dorzucić cebulę
pokrojoną w piórka , improwizacja wskazana !
Masło ziołowe
majeranek ,
przeciśnięty przez prasę czosnek
pietruszka
sól , pieprz i ewentualnie inne przyprawy według upodobań
Wszystko razem wymieszać i schłodzić .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz