Pierniki piekę super ale nie mam jakoś szczęścia do pierniczków , więc cały czas próbuję
nowe przepisy . Dzisiaj przyszła kolej na " idealne pierniczki z bloga Ptasi ". Upieczone
pierniczki z tego przepisu są bardzo smaczne ale jeżeli chodzi o zachowanie form jakie
wycinałam , to z tym już różnie . Te mniej skomplikowane kształty ciastek zachowały
się ale tego typu jak np. bałwanek to już nieco gorzej . Być może to moja wina , bo
ciasto rozwałkowane było za grube . Tak czy siak pierniczki są bardzo pyszne !
Polecam !
55dag mąki pszennej
30 dag płynnego miodu
10 dag cukru pudru lub cukru
12 dag rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
ok. 60 g przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Miód wymieszać z rozpuszczonym masłem i połączyć z resztą składników , miksować aż
będzie jednolite ciasto , (moje ciasto było dość rzadkie i dlatego pozostawiłm je
przykryte przez całą noc w lodówce ) . Następnie wałkować podsypując mąka na
grubość kilku mm ok. 3 - 5 .Wycinać pierniczki i piec w 170 stopniach ok. 8 - 10 minut .
Pierniczki po upieczeniu są twarde z czasem miękną . A lukrować w ostatniej chwili .
Jeżeli mają wisieć na choince , to zrobić w pierniczkach słomką dziurki przed pieczeniem .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz