sobota, 15 grudnia 2012

Mój piątkowy obiad


Moja rodzina i ja bardzo lubimy ryby i w ostatni piątek na obiad jedliśmy pstrąga .
Jest mnóstwo przepisów na przyrządzenie pstrąga ale największą sztuką jest upiec
rybę tak żeby nie stracić  naturalności smaku . Jeden z największych kucharzy
powiedział , że najprostsze przepisy często sprawiają nam najwięcej kłopotów .
Ja nie wiem czy mój przepis na pstrąga jest dla Was skomplikowany ale wiem , że
nam pstrąg bardzo smakował !

pstrąg wyczyszczony , umyty natarty solą i pieprzem
1 cytryna
mąka do obtoczenia ryby
olej
ewentualnie  gotowe przyprawy do ryb

Pstrąg natarty solą i pieprzem odstawić na ok. godzinę . Następnie rybę skropić sokiem
z cytryny lub posypać startą skórką z cytryny i obtoczyć w mące . Tak przygotowaną rybę
wrzucić na rozgrzany olej , przykryć pokrywką i piec ok. 3 minut . Po tym czasie odwracamy
pstrąga na drugą stronę i pieczemy kolejne kilka minut . Dla pewności odwracam rybę jeszcze
raz na patelni aby upewnić się , że ryba dobrze się usmażyła . Pamiętajcie aby dobrze dosolić
ryby , bo nie ma nic gorszego jak niedosolona ryba ! Podałam z frytkami i zestawem surówek .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz