Moja córka miała w przedszkolu małą uroczystość , potrzebny był tort . Tort miał spełniać
jeden podstawowy warunek miał być dla dzieci a więc żadnych alkoholi i tego typu ulepszeń .
Znalazłam na blogu Smaczna pyza torcik "Mleczna kanapka " , który miał przypominać
smakiem "Milch Schnitte ". Rewelacja ! Jeżeli potrzebujecie przepisu na tort to gorąco
polecam . Dla dorosłych można wzbogacić o alkohol w nasączeniu a dla dzieci nasączyć np.
kawą zbożową .
Ciasto : 6 jajek , 165 g cukru , 100 g mąki pszennej , 100 g maki ziemniaczanej , 1 łyżeczka
proszku do pieczenia , 1 g soli , 2 łyżki kakao , 1 łyżeczka esencji waniliowej , 2 łyżki oleju
roślinnego ( ja zrobiłam dwa biszkopty i bez oleju był zdecydowanie wyższy )
Nasączenie : 4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej , 1 / 2 szklanki gorącej wody , 2 łyżeczki
cukru ( można dodać alkohol np.spirytus , wódkę lub likier kawowy )
Krem : 200 ml kremówki śmietanki , 600 g twarożku waniliowego np. Presidente ( ja dałam
Philadelphie ) 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody , 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ,
3 łyżki cukru pudru ( ja dałam 5 łyżek )
Polewa :180 g gorzkiej czekolady , 25 g masła , 50 g śmietanki kremówki
Posypka : wiórki czekoladowe lub starta nożem czekolada
Przesiać maki , sól , kakao ,proszek do pieczenia . Jajka ubić z cukrem i wanilią na puch ,
dodać przesiane mąki i delikatnie łyżką wymieszać . Dodać olej i jeszcze raz delikatnie
wymieszać. Masę wlać do tortownicy o średnicy 26 cm ( moja miała kształt serca ) .
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka . Po
upieczeniu wyjąć z blachy i odwrócić do góry dnem aby biszkopt był prosty . Następnie
przygotować nasączenie - wszystko razem wymieszać . Teraz zabieramy się za krem :
żelatynę rozpuścić . Zimną śmietankę ubić z cukrem , dodać twarożek , wanilię i
ponownie zmiksować . 1 - 2 łyżki masy dodać do żelatyny i rozmieszać a następnie
dodać do całości - zmiksować . Można odłożyć kilka łyżek do przybrania ja przybrałam
malutkimi bezikami . Biszkopt przekroić na dwie części , nasączyć i przełożyć kremem ,
przykryć drugim blatem , lekko docisnąć a następnie schłodzić godzinę w lodówce .
W tym czasie przygotować polewę . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,dodać
masło i śmietankę , wymieszać wszystko na jednolitą masę . Torcik polać lekko ciepłą
polewą czekoladową i ponownie schłodzić . Udekorować startą czekoladą i odłożoną
masą kremową lub np.białymi bezami .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz