Wekmeny to słodkie bułki pieczone na święto Marcina na terenach Nordrhein -Westfalen .
Mają kształt człowieka i często trzymają coś w dłoni np. lizak lub fajkę . Na moim zdjęciu
są niestety bez głowy , ponieważ dzieci zjadły zanim zdążyłam zrobić zdjęcie . Żywot tych
mlecznych bułek jest dłuższy, później nazywane są Mikołajami i sprzedawane np. z laską
Mikołaja . Ja zrobiłam bułki na bazie tej recepty ale posypane ziarnami maku i sezamu .
2 jajka
1 kostka drożdży lub torebka drożdży instant
80 g masła
1/4 szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka ( 240 ml )
szczypta soli
opcjonalnie można dodać rodzynki , suszone wiśnie ( ja dałam mak i sezam )
Moje ciasto przygotowałam na drożdżach instant dlatego nie przygotowałam zaczynu .
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto . Następnie odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce pod przykryciem . Gdy ciasto wyrośnie ( ma lekko luźna konsystencję )
nabieram łyżką porcję i formuję kulki , które układam na blaszce oprószonej mąką .
Pozostawiam bułki do napuszenia . Wyrośnięte bułki smaruję białkiem wymieszanym z
łyżką mleka i posypuję ziarnami ( sezam wcześniej uprażyłam na suchej patelni ) .
Piec w 180 stopniach ok . 20 - 25 minut . Studzić na kratce .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz