Dawno nie robiłam drożdżówek z serem , przyszła mi wielka ochota no i proszę !
Mamy dwa w jednym , ciasto drożdżowe za którym tak przepadam i serniczek
w środku bułki . Te bułki to taki mały smak z czasów dzieciństwa . Pyszny smak !
0,5 kg mąki
1 całe jajko
1 żółtko
4 łyżki cukru
paczka drożdży instant
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka esencji waniliowej
Ponieważ używam drożdży instant , to nie ma potrzeby robienia zaczynu z drożdży .
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy . Gotowe ciasto drożdżowe pozostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
0, 5 kg twarogu przemielonego
1 /2 paczki budyniu waniliowego
cukier w/g własnych upodobań
2 łyżki esencji waniliowej
Wszystko razem połączyć .
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia i lekko
posypanych mąką . Otrzymamy 18 kuleczek drożdżowych po 9 na blaszce . Drożdżowe
kulki pozostawić do wyrośnięcia . Każdą wyrośniętą bułeczkę przycisnąć dnem kubka robiąc
wgłębienie na masę twarogową . Dołek wypełniamy masą twarogową i pozostawiamy jeszcze
jakiś czas do wyrośnięcia . Wyrośnięte brzegi bułek smarujemy za pomocą pędzla białkiem
wymieszanym z łyżką mleka . Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 - 25 minut na złoty kolor .
Jeszcze ciepłe bułki lukruję po brzegach ciasta nie po twarogu , bo cukier puder się rozpuści .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz