Dzisiaj coś z kuchni indyjskiej tj. kurczak tandoori z ananasem w mleczku kokosowym .
Lubię kurczaka w wydaniu z przyprawą indyjską Garam Masala podawanego oczywiście
do ryżu . Kuchnia Indyjska słynie z potraw jedno garnkowych oraz bardzo wyrazistych
smaków uzyskiwanych dzięki szerokiej gamie przypraw .
2 - 4 piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy Garam Masala
kawałek świeżego korzenia imbiru
! łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chili
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
2 łyżki sosu sojowego
1 puszka ananasa pokrojonego
1 puszka mleczka kokosowego
świeża pokrojona kolorowa papryka
sól , pieprz do smaku
1 - 2 łyżki oleju do pdsmażenia piersi kurczaka
mój dodatek - puszka kukurydzy
pokrojona kolendra do dekoracji
Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki , natrzeć solą i pieprzem - odstawić na 15 minut .
Następnie podsmażyć na oleju , dodać pokrojony czosnek , imbir i resztę przypraw . Dodać
ananasa razem z sokiem , pokrojoną kolorową paprykę , kukurydzę z puszki oraz
sos sojowy , przykryć i dusić do miękkości . Na sam koniec dodać mleczko kokosowe ,
kolendrę i ewentualnie doprawić . Kto woli to może zagęścić całość rozmieszaną w niewielkiej
ilości płynu skrobią kukurydzianą . Podawać z ryżem .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz