środa, 21 listopada 2012

Piernik bez jaj


Piernik bez jajek  to piernik , który nie musi leżakować . Szybki , wilgotny , smaczny
i mimo że ciasto nie zawiera ani jednego jajka niczym nie różni się od innych pierników .
Można przełożyć go marmoladą , dodać ulubione bakalie a na wierzch ozdobić tym
co najbardziej lubimy lub to co akurat mamy w domu . Może to być np.roztopiona
czekolada lub tak jak ja zrobiłam - lukier z cukru  pudru utarty z białkiem .

3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
0, 5 kostki masła
2 łyżeczki cynamonu
paczka przypraw korzennych do piernika
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka kakao
2 łyżki marmolady
marmolada do przełożenia piernika ( ja dałam konfiturę śliwkową )
2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 ml mleka
ja jeszcze dodałam : 1/2 łyżeczki kardamonu i 1/4 łyżeczki mielonych gożdzików
szczypta soli
Można dodać bakalie , ja dałam orzechy i namoczone w rumie rodzynki

Wymieszać sypkie składniki , dodać roztopiony i przestudzony tłuszcz z miodem .
Następnie dodać marmoladę oraz mleko i dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy
wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 - 35 minut . Ostudzić ,
przełożyć konfiturą i polukrować .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz