Frikadelle to w Niemczech malutkie klopsiki z mięsa mielonego . Bardzo lubimy kotlety
mielone więc dzisiaj chciałabym zaproponować klopsiki w sosie pomidorowym . Podaję
przepis na danie obiadowe, które można rozbudować lub samemu zmodyfikować dodając
np . pieczarki lub jakieś ulubione warzywa . Frikadelle w sosie pomidorowym podajemy
z kartoflami lub z makaronem .
Klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól , pieprz
1 - 2 łyżki wody
Sos : 0,5 litra przecieru pomidorowego
odrobina oleju
1 cebula drobno pokrojona
1 szklanka bulionu np . drobiowego
1 - 2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 /2 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
odrobina cukru i soli do smaku
Cebulę zeszklić na oleju , następnie wlać koncentrat pomidorowy i bulion drobiowy .
Wsypać papryki dodać czosnek i pogotować 5 minut . W między czasie wymieszać
wszystkie składniki na klopsiki i wrzucić do sosu małe kuleczki lub podpiec na patelni .
Pogotować frikadelle na małym ogniu pod przykryciem od 5 - 20 minut w zależności
czy były surowe czy podpieczone . Doprawić do smaku cukrem i solą . Podając
posypać pietruszką .
Smacznego !
mielone więc dzisiaj chciałabym zaproponować klopsiki w sosie pomidorowym . Podaję
przepis na danie obiadowe, które można rozbudować lub samemu zmodyfikować dodając
np . pieczarki lub jakieś ulubione warzywa . Frikadelle w sosie pomidorowym podajemy
z kartoflami lub z makaronem .
Klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól , pieprz
1 - 2 łyżki wody
Sos : 0,5 litra przecieru pomidorowego
odrobina oleju
1 cebula drobno pokrojona
1 szklanka bulionu np . drobiowego
1 - 2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 /2 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
odrobina cukru i soli do smaku
Cebulę zeszklić na oleju , następnie wlać koncentrat pomidorowy i bulion drobiowy .
Wsypać papryki dodać czosnek i pogotować 5 minut . W między czasie wymieszać
wszystkie składniki na klopsiki i wrzucić do sosu małe kuleczki lub podpiec na patelni .
Pogotować frikadelle na małym ogniu pod przykryciem od 5 - 20 minut w zależności
czy były surowe czy podpieczone . Doprawić do smaku cukrem i solą . Podając
posypać pietruszką .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz