W sklepach pojawiły się już tego roczne truskawki i jagody , bardzo mnie to cieszy , bo
daje to możliwości na ciekawsze wypieki i świeże desery . A nadmienię , że cena też
jest jak na tę porę roku przyzwoita np. pół kilograma truskawek 1,35 Euro . Pachną
pięknie i są słodkie . Ale ja zdecydowałam się upiec jagodzianki ze świeżej borówki
amerykańskiej i dżemu jagodowego . Jak smakuje , nie muszę chyba pisać !
0,5 kg mąki
1 opakowanie drożdży instant
250 ml słodkiej śmietanki 30 %
2 żółtka
2 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
otarta skórka z jednej cytryny
wymieszane jagody z dżemem ( u mnie borówka amerykańska )
1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania jagodzianek
250 g cukru pudru do polukrowania
Ciasto przygotowałam na drożdżach instant , więc nie robiłam zaczynu . Wszystkie składniki
połączyłam a na sam koniec dodałam rozpuszczone masło . Ciasto odstawić w ciepłe miejsce
pod przykryciem do wyrośnięcia . Po wyrośnięciu ciasta dzielimy na 18 porcji . Każdą
porcję napełnić łyżką dżemu wymieszanego z borówką amerykańską i ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach . Ponownie pozostawić na ok .
45 minut pod przykryciem do wyrośnięcia . Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym
żółtkiem z łyżką mleka i piec w 180 stopniach ok. 20 - 25 minut na złoty kolor . Jeszcze gorące
polukrować .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz