sobota, 23 marca 2013

Chili con carne


Aż się dziwię czemu jeszcze nie trafił ten przepis na moją stronę , bo u nas na stole gości bardzo
często . Jest to danie szybkie i bardzo smaczne , można je podawać do ryżu i spokojnie zjeść z
pieczywem . Polecam !

0,5 kg mielonego mięsa
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów bez skórki
1 puszka kukurydzy
0,5 szklanki papryki zielonej ( ja daję 3 papryki : czerwoną , zieloną i żółtą )
3 ząbki czosnku
2 - 3 cebule pokrojone w kostkę
odrobina oleju lub oliwy
sól , pieprz , chili
ewentualnie koncentrat pomidorowy w kartonie
cukier do smaku
ser tarty do posypania
gdy jest zbyt ostre , to dodaję kartonik śmietanki ( nieznacznie łagodzi smak )
pokrojona natka pietruszki

Cebulę podsmażyć na oliwie , dodać mięso , sól , pieprz i delikatnie podsmażyć . Następnie
dodać rozgnieciony czosnek i smażyć na ostrym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu
mieszając . Całość przełoży do garnka , dodać odsączone z zalewy : czerwoną fasolę i
kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki . Dusimy pod przykryciem
ok. 40 minut . Przyprawiamy do smaku , dodajemy pietruszkę ewentualnie jeszcze  pomidorowy
koncentrat z kartonu , dokładnie mieszamy - ma być ostro ! Ze względu na dzieci można smak
złagodzić słodką śmietanką 30 % . Podawać z ryżem , ja dodatkowo posypuję całość jeszcze
tartym serem .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz