Sernik wykwintny , to sernik naprawdę bardzo smaczny ! Aromatyczny ,delikatny i lekki jak
puch ! Być może dla kogoś nie jest sernikiem zbyt tanim ale zapewniam , wart jest zrobienia
przynajmniej raz w roku np. z okazji Świąt .
1 kg mielonego twarogu
2 szklanki cukru
7 - 8 jajek
pół kostki miękkiego masła
6 łyżek kaszy manny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
400 ml śmietanki kremówki
1 - 2 łyżki cukru waniliowego
rodzynki namoczone w rumie
sok z połowy cytryny
szczypta soli
ewentualnie lukier do polukrowania
pokruszone ciastka herbatniki
roztopione masło ( ok . pół kostki )
Pokruszone herbatniki zalać roztopionym masłem i całość zagnieść a następnie
wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia .
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie po jednym dodawać żółtka
i dalej ucierać . Stopniowo dodawać zmielony twaróg wciąż ucierając . Do masy serowej
dodać pozostałe składniki : budyń , sok z połowy cytryny , kaszę mannę . Na sam koniec
dodać ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli ,odsączone rodzynki z rumu oraz
ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie szpatułką wymieszać . Całość wylać na wyłożoną
masę z ciastek herbatników i piec w 180 stopniach 60 minut . Po upieczeniu lekko uchylić
piekarnik . Wystudzony sernik schować na noc do lodówki i dopiero następnego dnia
polukrować .
Jedna uwaga :
- wszystkie składniki oprócz śmietanki kremówki 30 % powinny mieć temperaturę pokojową .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz