Drożdżówki z makiem , to bułki z lat mojego dzieciństwa . Kiedy wracałam ze szkoły
po drodze mijałam kilka małych cukierenek . Jedna z nich nazywała się " Beza "
z kolei inna nazywana była od nazwiska właściciela " Gostomskiego ".
Kiedyś ciastka czy wypieki nie były tak drogie jak dzisiaj i stać na nie było wszystkie
dzieci nawet , gdy rodzice nie byli zbyt majętni .
To ciasto pasuje także do bułek nadziewanych dżemem czy twarogiem .
Ciasto : 75 g roztopionego masła
250 ml letniego mleka
12 g drożdży instant lub 25 g świeżych
1 jajko
1 żółtko
70 g cukru
0,5 kg mąki
szczypta soli
Ja moje ciasto przygotowałam z drożdży suszonych dlatego nie robiłam zaczynu .
Połączyć wszystkie składniki a na sam koniec dodać roztopione i przestudzone
masło . Odstawić wyrobione ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym
czasie rozwałkować ciasto na placek o wymiarach 30 x 50 cm , posmarować
nadzieniem , zwinąć w roladę . Roladę kroimy na 12 kawałków o grubości
3 - 3,5 cm (nie cieńsze ) . Ułożyć na blaszce w sporych odstępach . Trzonkiem
noża lub rączką drewnianej łyżki nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego
kawała , aby jego boki uniosły się do góry . Odstawić ponownie do napuszenia na
30 - 35 minut . Kiedy bułki podrosną posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką
mleka . Piec w 220 stopniach około 12 - 15 minut . Gotowe polukrować .
Nadzienie makowe :
250 g maku ( ja dałam dwie porcje tj. 500g )
1 łyżka miodu
25 g drobno posiekanych orzechów
100 g cukru
1 łyżka miękkiego masła
ewentualnie olejek migdałowy do smaku
mleko do zagotowania maku
Ugotowany i przemielony mak połączyć z pozostałymi składnikami .
Ponadto : mak , dżem lub inne nadzienia
1 żółtko z łyżką mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem
cukier puder do polukrowania .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz