Zrobiłam dzisiaj dwie strucle,miały być z nadzieniem orzechowym ale tak się złożyło,że nadzienia
starczyło tylko na jedną,więc awaryjnie drugą zrobiłam z musem jabłkowym.Obie smakowały
wyśmienicie chociaż strucla z nadzieniem orzechowym wyglądała lepiej.Ciasto jest bardzo pla-
styczne,świetnie się cieniutko wałkuje.
Ciasto drożdżowe:
150 ml letniego mleka
7 g drożdży instant
125 g cukru
80 g roztopionego masła
0,5 kg mąki pszennej
szczypta soli
1 całe jajko i 1 żółtko
Nadzienie orzechowe:
200 g mielonych orzechów
100 g cukru
20 ml likieru amartto
7 łyżek śmietanki kremówki
ok.60 g bułki tartej
rodzynki namoczone w rumie
Nadzienie jabłkowe:
0,5 litrowy słoik musu jabłowego
rodzynki namoczone w rumie
Z robić zaczyn połączyć go z przesianą mąką,dodać letnie mleko ,cukier,jajko i żółtko oraz
sól a na koniec przestudzone roztopione masło.Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie podzielić
na dwie części i każdą rozwałkować.Nałożyć nadzienie i pozostawić do ponownego wyrośnię-
cia.Następnie posmarować białkiem i piec w 180 stopniach ok.30-35 minut.
Ja lukruję jeszcze ciepłe ciasto wtedy lukier jest taki gładki i błyszczący.
Lukier robię z cukru pudru i mleka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz