środa, 30 maja 2012

Devolaj


Dzisiaj polecam coś na niedzielny obiad -dewolaj z piersi kurczaka.Wiele blogów poleca to
danie ale każdy nadziewa czym innym.Jedni do środka wkładają ser,szynkę,inni masełko
a ja proponuję mój przepis.

pierś kurczaka (tyle sztuk ile biesiadujących)
żółty ser (kosteczka 1-1,5 cm)
2-3 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
pietruszka (może być suszona )
rozmaryn,tymianek
sól,pieprz,cukier

Z wszystkich składników oprócz sera zrobić smakowe masełko,lekko schłodzić.Piersi
kurczaka lekko posolić i popieprzyć.Następnie położyć kostkę sera i małą kosteczkę
schłodzonego smakowego masełka,zawinąć i spiąć wykałaczką.Obtoczyć w panierce
z bułki tartej i mąki a następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem kapki mleka.
Piec na rozgrzanym oleju,obracając z każdej strony.Podawać z kartoflami ,groszkiem
z marchewką,sałatą w śmietanie itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz