Ciasto, które doskonale komponuje się z każdymi owocami sezonowymi np.śliwkami,jabłkami,jagodami itp.
Moja dzisiejsza wersja ,to ciasto rabarbarowe.Pyszne, wilgotne i szybkie w sam raz dla niezapowiedzianych gości.Gotowe ciasto doskonale się mrozi ,nic nie tracąc ze swego smaku i wyglądu.
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 masło lub margaryna
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
owoce :1/2-1 kg rabarbaru
Ubić jajka z cukrem ,masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia a na koniec wlać przestudzony ,roztopiony tłuszcz ,wymieszać.Całość wlać do wyłożonej papierem blachy.Nałożyć
gęsto owoce.Można zrobić kruszonkę z cukrem waniliowym.Gdy robimy ciasto np.ze śliwkami ,to
można posypać owoce cynamonem.Ja nie przesypuję pokrojonego rabarbaru cukrem,ponieważ moja rodzinka lubi kwaskowaty smak.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz