Mój obiad pewnie nie zbudzi wielkich zachwytów ,bo każdy pewnie ma w swoim menu
to danie ale ja od niedawna je serwuję mojej rodzince.Dlaczego?
A no dlatego,że nie wiedziałam jak zrobić ciasto aby knedle nie były za twarde.
Oświeciła mnie poznana tutaj w Niemczech znajoma Ślązaczka,że należy po przeciśnięciu
ugotowanych kartofli odłożyć jedną czwartą część i wypełnić te lukę mąką ziemniaczaną.
Mam nadzieję,że wyniesiecie coś nowego z mojego przepisu,bo tyle ile ludzi tyle sposobów
na gotowanie tej samej potrawy.
Mięsna część: tyle kawałków mięsa ile domowników
* ogórki kiszone
* boczek
* jedna cebula
* musztarda
* suszone śliwki
* 1-2 ząbki czosnku
* sól,pieprz,wykałaczki
Płat mięsa posolić,popieprzyć ułożyć kawałek boczku,cząstkę cebuli i według uznania
musztardę ,ja daję pół łyżeczki.Zawinąć spiąć wykałaczką i ułożyć na patelni,dorzucić
kilka suszonych śliwek a na mięsie ułożyć plasterki czosnku.Po podsmażeniu dolewam
wodę,tyle aby zakryć mięso.Gdy rolady są już gotowe zarabiam sos z mąki i wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.Śliwki dają niepowtarzalny kolor i aromat.
Surówka najszybsza i najłatwiejsza jest z marchewki.Pół kilograma marchewki zetrzeć
na drobnej tarce polać sokiem z jednej cytryny dodać według uznania cukier.Sok z
cytryny powoduje,że marchewka nie jest mdła i nie traci koloru.
Druga surówka z kiszonej kapusty tez nie jest zbyt skomplikowana.
Pół kilograma kiszonej kapusty,dowolna ilość startej na dużych oczkach marchewki,
2-3 łyżki cukru,pieprz do smaku,szczypta soli i oliwa.Wszystkie składniki wymieszać.
Schłodzić aby składniki się przegryzły.
Ziemniaczana część: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
Wszystkie składniki połączyć uformować kulki z dziurką i gotować ok.2-3 min.po
wypłynięciu w osolonej wodzie.
Wiem,że prawdziwi Ślązacy serwują to danie z modrą kapustą ale ja podaję w lżejszej
wersji, bo danie samo w sobie jest bardzo syte.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz