Zachwycamy się często np. Syropem Klonowym polewając sobie desery i placki a tym czasem
mamy w zasięgu ręki pyszny i zdrowy miód z mniszka lekarskiego.To świetny substytut nie tylko
syropu klonowego ale też miodu pszczelego .Zawiera wiele cennych składników ma właściwości
wzmacniające np. podczas rekonwalescencji i oczyszcza organizm np.przy schorzeniach wątroby.
Skutecznie leczy kaszel,chrypkę jest niezastąpiony przy przeziębieniu a do tego jest aromatyczny
i bardzo pyszny.Można go użyć miedzy innymi do słodzenia herbaty,deserów.Przygotowanie go
nie jest pracochłonne ani skomplikowane.Zachęcam wszystkich sceptyków żeby się skusili
do spróbowania a daję słowo nie będą żałować.Tanie i nasze!Tylko jedna rada, zbierajcie z
dala od ruchliwych dróg ze względu na zanieczyszczenia.
200 kwiatków (same główki)mniszka lekarskiego
1/4 litra zimnej wody
0,5 kg cukru
1 cytryna
Aby pozbyć się robaczków,kwiatki rozłożyć na kilka minut na białym papierze lub materiale.
Pozbierać kwiatki i zalać zimną wodą,gotować 15 minut,dodać cytrynę,odstawić na 12 lub
24 godziny.Następnie odcisnąć kwiatki na sitku i wyrzucić.Płyn ustawić w garnku na ogniu
dodać cukier i doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas,
zredukować płyn gotując o połowę.Czasowo,to wychodzi 1-2 godzin.Przelać do butelki
lub wyparzonego słoika,przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz