niedziela, 27 maja 2012

Cukier różany

To już ostatni dzwonek aby zebrać płatki róż z których można zrobić cukier różany np.do deserów.
Dzisiaj zrobiłam cukier różany-mocno aromatyczny a po ususzeniu następnej partii płatków zrobię
cukier różany-delikatnie aromatyczny.Trzeba jednak pamiętać aby z płatków obciąć białe końcówki,
bo cukier będzie gorzki .Podam proporcje na porcję minimalną,którą można pomnażać.

3 garście płatków dzikiej róży
2 szklanki cukru

Płatki róż rozetrzeć z cukrem ,po godzinie kiedy cukier nasiąknie kolorem i wywarem rozsypać na
płaskim talerzu, pozostawiając do wyparowania.Po 2 dniach, kiedy cukier jest w miarę sypki a
kawałeczki płatków róż wysuszone ,to można przesypać do słoika .Takim  cukrem można
obdarowywać bliskich jak prezentem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz