piątek, 15 lutego 2013

Precle


Ostatnio mam praktykę i nie mam za dużo czasu na siadanie do komputera ale chciałabym
polecić precle drożdżowe , które posypane solą doskonale pasują np. do piwa natomiast
posypane makiem lub kminkiem można zjeść na śniadanie z konfiturą .
Podobno precle wymyślił francuski mnich , który uformował chleb na kształt splecionych
rąk do modlitwy a ten przepis jest na osiem precli .

350 g mąki pszennej
2 łyżki drożdży instant
250 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
40 g sody
1 jajko
grubo zmielona sól lub kminek , mak itp. nasiona

Wymieszać mąkę , sól i drożdże . Następnie powoli dolewać ciepłą wodę zagniatając ciasto
do momentu , gdy będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk . Odstawić pod
przykryciem w ciepłe miejsce na 1, 5 godziny . Rozgrzać piekarnik do maksimum  a z ciasta
uformować gruby rulon , który kroimy na 8 części . Z każdej części formujemy cieńszy
rulonik i zwinąć w kształcie precla . Odkładamy na papier , który tniemy na okienka
z jednym preclem . Każdy precel wrzucamy do góry papierem na wrzącą i osoloną wodę .
Po kilku sekundach papier się odklei  a my gotujemy precle z każdej strony po 30 sekund
i wyjmujemy na ręcznik papierowy , osuszamy z wody . Smarujemy roztrzepanym jajkiem
i posypujemy solą . Wsadzamy do piekarnika na 15 minut do momentu zbrązowienia .

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz