czwartek, 21 lutego 2013

Pączki nadziewane konfiturą różaną


Mam sporo zaległości ale tak się dzieje gdy się jest chorym . Złapałam grypę i nie mam
ochoty nawet przed komputerem usiąść . Więc wybaczcie ale moje zaległości będę już
od dzisiaj powoli nadrabiać . Na sam początek pączki nadziewane konfiturą różaną .

0,5 kg mąki ( ja dałam luksusową Lubelli do pączków )
7 g suszonych drożdży
80 g cukru
250 ml letniego mleka
3 żółtka
1 całe jajko
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej
1/2 kieliszka spirytusu
sok z połowy cyrtny
skórka z cytryny
pół łyżeczki soli
konfitura z róży
lukier do polukrowania
olej i smalec do smażenia

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać a na sam koniec dodać roztopione masło .
Całość dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem .
Następnie uformować wałek , który tniemy na 24 części . Z pociętych kawałków
formujemy kulki , które układamy w odstępach na blacie delikatnie wysypanym mąką .
Napuszone pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz o temperaturze 175 stopni i pieczemy z obu
stron . Upieczone pączki układać na papierowym ręczniku aby odsączyć  z nadmiaru
tłuszczu . Następnie za pomocą szprycy z długą końcówką wciskamy konfiturę do
każdego pączka . Jeszcze ciepłe lukrujemy , można posypać np . cytrynową skórką .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz