czwartek, 7 lutego 2013

Pączusie


"Powiedział Bartek , że dziś Tłusty Czwartek , a Bartkowa uwierzyła , dobrych pączków
nasmażyła ". Zgodnie ze staropolskim przysłowiem polecam dzisiaj pączusie w/g przepisu
Dorotuś ale wycinane kieliszkiem .

0, 5 kg mąki
250 ml mleka
50 g stopionego masła
3 żółtka
1 jajko
1 opakowanie drożdży instant
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
sok z połowy  cytryny
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
cukier puder do lukrowania lub normalny cukier
marmolada

Przesiać mąkę i wymieszać z drożdżami , dodać pozostałe składniki , wyrobić a pod
koniec dodać rozpuszczone masło . Wyrobić kilka minut aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne . Przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce .Po tym czasie oprószyć
blat mąką , wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość 1 centymetra , wycinać kieliszkiem .
Odkładać na stolnicę i pod przykryciem , pozostawić na 20 minut do napuszenia .
Smażymy w głębokim oleju w 175 stopniach z obu stron . Upieczone układać na ręczniku
papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu . Nadziewać konfiturą przy pomocy np .
rękawa cukierniczego . Ciepłe polukrować lub obtoczyć w normalnym sypkim cukrze .

Lukier :1 szklanka cukru pudru , 3 łyżki gorącej wody .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz