Ten przepis znalazłam na stronie kulinarnej Dorotuś i tak mi się spodobał , że następnego
dnia zrobiłam go z małymi zmianami . Deser w tej wersji jest oczywiście dla dorosłych
ale jeżeli nie dodamy advocaata , to śmiało można podać go także dzieciom .
4 białka
220 g cukru
szczypta soli
2/3 szklanki dzień wcześniej podpieczonych płatków migdałów
Ubić białka z solą na sztywną pianę , następnie stopniowo dodać cukier i na koniec
podpieczone migdały . Bezę wykładać na papier w sporych odstępach ( bezy rosną )
po dwie łyżki na jedną kupkę . Piec w 120 stopniach ok. dwie godziny i wystudzić
przy uchylonych drzwiczkach .
Krem z Advocaatem :
250 g zimnego serka mascarpone
250 ml zimnej kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
6 łyżek Advocaatu
Mascarpone z kremówką ubić na gęstą masę a pod koniec ubijania dodać cukier i
wlać likier jajeczny . Powinien powstać gęsty alkoholowy krem .
Dodatkowo : 1/2 szklanki podpieczonych migdałów i 2 łyżki advocaatu
Na gotowe bezy wyłożyć po kopiastej łyżce kremu , posypać migdałami i skropić
advocaatem .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz