niedziela, 24 lutego 2013

Beza z kremem Advocaatowym


Ten przepis znalazłam na stronie kulinarnej Dorotuś i tak mi się spodobał , że następnego
dnia zrobiłam go z małymi zmianami . Deser w tej wersji jest oczywiście dla dorosłych
ale jeżeli nie dodamy advocaata , to śmiało można podać go także dzieciom .

4 białka
220 g cukru
szczypta soli
2/3 szklanki dzień wcześniej podpieczonych płatków migdałów

Ubić białka z solą na sztywną pianę , następnie stopniowo dodać cukier i na koniec
podpieczone migdały . Bezę wykładać na papier w sporych odstępach ( bezy rosną )
po dwie łyżki na jedną kupkę . Piec w 120 stopniach ok. dwie godziny i wystudzić
przy uchylonych drzwiczkach .

Krem z Advocaatem :
250 g zimnego serka mascarpone
250 ml zimnej kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
6 łyżek Advocaatu
 Mascarpone z kremówką ubić na gęstą masę a pod koniec ubijania dodać cukier i
wlać likier jajeczny . Powinien powstać gęsty alkoholowy krem .

Dodatkowo : 1/2 szklanki podpieczonych migdałów i 2 łyżki advocaatu

Na gotowe bezy wyłożyć po kopiastej łyżce kremu , posypać migdałami i skropić
advocaatem .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz