A oto i kolejna szarlotka na cieście pół kruchym o smaku śmietankowo - maślanym .
Dzieci jednym głosem oświadczyły , że jest to najsmaczniejsza szarlotka jaką jadły .
Może się skusicie zrobić tę wersję szarlotki ? Ja wiem , że tę szarlotkę na pewno
jeszcze raz upiekę !
jabłka obrane i pokrojone w ósemki
150 g cukru
300 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki gęstej śmietany
cukier i cynamon do posypania jabłek
Masło posiekać z przesianą mąką , cukrem i solą . Następnie dodać żółtka , śmietanę ,
szybko zagnieść ciasto , owinąć folią i schłodzić .W między czasie przygotować jabłka .
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części . Pierwszą część ciasta zetrzeć na dno
blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć ósemki jabłek . Jabłka posypać
5 - 6 łyżkami cukru i cynamonem . Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta
i piec godzinę w nagrzanym piekarniku 180 stopni . Jeszcze ciepłą polukrować .
Proszę uważać , czasami jabłka mogą być bardzo soczyste a wtedy nadmiar soku może
wyciekać z blachy , więc dobrze by było podłożyć drugą blachę od dołu .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz