niedziela, 21 października 2012

Dżem figowy z pomarańczową nutą


Polecam kolejny dżem z fig , który można w prosty sposób zrobić samemu . Taki
dżem doskonale pasuje do bułki z masełkiem , wafli lub do deserów .

1 kg fig
ok.. 200 g cukru trzcinowego lub białego
ok. 50 - 60 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
ok.50 ml rumu
opcjonalnie sok z 1/2 cytryny

Owoce umyte i osuszone pokroić w ćwiartki , zalać sokiem z pomarańczy (oraz cytryny )
zasypać cukrem . Następnie dodać cynamon , skórkę z pomarańczy , wymieszać i odstawić
na 2 godziny . Po tym czasie owoce zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut .
Na drugi dzień ponownie zagotować i gotować ok. pół godziny aż owoce będą miękkie .
Następnie dodajemy rum , czekamy aż się zagotuje i nakładamy do słoików . Odwracamy
do góry dnem i czekamy aż się wystudzą .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz