Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna i aromatyczna , zawiera sporo witaminy c oraz
innych mikro elementów .Ten złoty trunek przyda nam się na chłodne zimowe wieczory.
Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane , jedyną trudność stanowi twarda skórka
owoców . Ale zaręczam wato się trochę potrudzić , bo efekt końcowy jest tego wart.
owoce pigwy
cukier
spirytus
Umyte , wyczyszczone z pestek i twardej części w sercu owoców pigwy drobno kroimy.
Wrzucamy do dużego szklanego pojemnika i zasypujemy cukrem , dokładnie mieszając.
Tak przygotowaną pigwę pozostawiamy pod przykryciem na noc . Następnego dnia
zlewamy sok do butelki i dolewamy spirytus , pozostawiamy na trzy miesiące w
ciemnym miejscu . Złotą naleweczkę od czasu do czasu potrząsamy . Po upływie
trzech miesięcy przepuszczamy naszą naleweczkę przez gazę lub filtr od kawy . Wlewamy
do butelki i pozostawiamy jeszcze na około pół roku aby naleweczka się przegryzła i
nabrała procentów . Niektórzy dodają wódkę aby trochę rozrzedzić ale ja tego nie robię ,
ponieważ lubię gęstą konsystencję naleweczki i "solidny " procent trunku .
Owoce proszę nie wyrzucać zrobimy z nich pyszną , kwaskowatą konfiturę !
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz