W sklepach pojawiły się figi w stosunkowo dobrej cenie , więc zakupiłam sobie większą
ilość tego owocu i zabrałam do smażenia . Dzisiaj polecam konfiturę figową ze śliwką a w
następnych postach polecę inne konfitury z figi .
0,5 kg fig
0,5 kg śliwek bez pestek
ok. 200g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka z 1 pomarańczy
opcjonalnie ok.150 g orzechów lekko uprażonych
Umyte figi i śliwki osuszyć , pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem wymieszanym ze skórką
pomarańczową i cynamonem . Odstawić na 2 godziny . Następnie zagotować z minimalną
ilością wody i smażyć na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji .Na następny
dzień można ponownie podsmażyć konfiturę kilkanaście minut a przed samym końcem
smażenia dodać uprażone orzechy . Gotową konfiturę umieścić w czystych słoikach , zakręcić
i odwrócić słoik do góry dnem aby zakrętka ,,złapała ". Ten sposób pozwala zamknąć
konfiturę bez jej pasteryzowania .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz