sobota, 11 maja 2013

Toffi na krakersach


Ciasto Toffi na krakersach znalazłam na stronie " Mniam - mniam " i pomyślałam , że
porównam ten przepis z wcześniej przygotowanym na mojej stronie już opublikowanym
przepisem bardzo podobnym 3 bit . Uważni obserwatorzy mojego bloga zauważą , że
to ciasto przygotowuje się na bazie krakersów i do śmietany dodaje się zamiast żelatyny
rozpuszczoną galaretkę . Ciasto bardzo smaczne , godne polecenia !

2-3 opakowania krakersów , 1-2 puszki kajmaku

Budyń : 4 żółtka , 80 g cukru , 50 g mąki pszennej , 60 g skrobi kukurydzianej , 0,5 litra
mleka , 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego , kostka masła ,

Z powyższych produktów ( oprócz masła ) przygotować budyń , następnie przykryć aby
nie zrobił się kożuch i ostudzić . Ostudzony budyń dodawać stopniowo do utartego na puch
masła i razem zmiksować . Taki krem nałożyć na pierwszą warstwę krakersów ułożonych w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Następnie wyłożyć ugotowany krem z mleczka słodzonego ,
kondensowanego tzw. krówkę . Ułożyć kolejną warstwę krakersów i na tę warstwę wyłożyć
krem .

Krem : 400 - 600 ml śmietanki kremówki , 1-2 łyżki cukru pudru , 2 galaretki cytrynowe
( ja dałam pomarańczową , bo nie miałam cytrynowej ) , 0, 5 litra wody - wrzątku

Galaretkę rozmieszać we wrzątku i ostudzić . Śmietankę schłodzoną ubić z cukrem pudrem
a następnie dodawać małym strumieniem tężejącą galaretkę .
Taki krem nałożyć na krakersy , wyrównać powierzchnię i na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę .
Ciasto schłodzić 24 godziny w lodówce aby ciastka skruszały .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz