Moje pierwsze ciasto rabarbarowe w tym roku . Smakowało jak nigdy , dlatego serdecznie
polecam . Było puszyste , lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką tak , że samo rozpływało
się w ustach . Na bank ! Zrobię kolejne .
250 g masła rozpuszczonego
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki + mąka do kruszonki
4 - 5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
ewentualnie cynamon
Kruszonka : masło orzechowe , cukier i wyżej wymieniona mąka
Jajka w całości ubić z cukrem jak na biszkopt . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
i delikatnie dodać do masy jajecznej . Na sam koniec dodać ostudzone masło i delikatnie
wymieszać . Całość wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia , rozłożyć rabarbar ,
posypać delikatnie cynamonem i na wierzch ciasta wysypać wcześniej przygotowaną
kruszonkę. Piec w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka ok . 30 minut .
Można polukrować .
Kruszonka : ok. 100 g ( pół słoiczka ) masła orzechowego połączyć z mąka i cukrem , tak
aby otrzymać typową kruszonkę jak na bazie normalnego masła . Otrzymaną kruszonkę
można mrozić , przechowując nadmiar na wykorzystanie przy pieczeniu kolejnego ciasta .
Jeżeli ktoś nie lubi masła orzechowego może przygotować tradycyjną kruszonkę .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz