czwartek, 30 maja 2013

Obwarzanki



Kupiłam w polskim sklepie polski twaróg i zamarzyły mi się obwarzanki . No i proszę
są ! Prawda jakie piękne a jakie pyszne !

1kg twarogu przemielonego
1 kg mąki
2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej
6 jajek
6 łyżek mleka
1 1/2 paczki proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy
1 łyżka octu
1 kieliszek spirytusu do tłuszczu przed smażeniem
2 kostki smalcu i olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder do polukrowania
ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji

Przemielony twaróg wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym , dodać jajka , mleko
wymieszać . Następnie dodać mąkę , proszek do pieczenia , olejek migdałowy i ocet
ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na pół godziny aby troszkę podrosło .
Ciasto rozwałkować na pół do jednego centymetra grubości na podsypanej mąka stolnicy .
Szklanką wycinać krążki a w środku  małym kieliszkiem . Tak przygotowane krążki
wrzucać na rozgrzany tłuszcz z dodatkiem kieliszka spirytusu . Piec tak jak pączki na
złoty kolor .Upieczone obwarzanki układać na ręczniku papierowym aby odsączyć z
nadmiaru tłuszczu , jeszcze ciepłe polukrować i posypać kolorową posypką .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz