piątek, 10 maja 2013

Ślimaczki


Bardzo przepraszam , że długo nie pisałam ale mój komputer z polską klawiaturą powoli
odmawia mi posłuszeństwa . Nie mogę ściągać zdjęć z aparatu , to zdjęcie po wielu próbach
ściągnęłam za pomocą innego komputera . Krótko mówiąc nie wiem jak będzie dalej .....
Ślimaczki  , to drożdżowe bułki z nadzieniem grzybowo - kapuścianym posypane ziarnami
sezamu , maku itp.

Farsz : 1/2 kg kiszonej kapusty , 1/2 kg pieczarek , 1 cebula , sól , pieprz , tłuszcz do
podsmażenia

Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości min. 1 godzinę . Następnie odcisnąć i
drobno posiekać . Dodać do garnka z podsmażonymi pieczarkami na cebulce i gotować
aż sok odparuje . Podsmażyć jeszcze kilka minut , doprawić solą i pieprzem .

Ciasto :1/2 kg mąki , 1,5 łyżeczki drożdży instant , 2 łyżeczki cukru , 1- 2 łyżeczki soli ,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej , 3/4 szklanki mleka , 250 g masła , 2 jajka ,
1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany , mak , sezam

Mleko i masło podgrzać do momentu rozpuszczenia się masła , ostudzić . Następnie wbić
jajka , rozkłócić . Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem , solą , gałką muszkatołową
wlać połowę płynu wyrobić dodać resztę i ponownie wymieszać . Na sam koniec dodać
śmietanę , ciasto powinno być miękkie i elastyczne . Pozostawić pod przykryciem do
wyrośnięcia  na ok. godzinę . Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w kształcie
prostokąta , pokryć farszem , zwinąć jak roladę . Wałek pociąć na kawałki ok. 1 -1,5 cm
i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawić do wyrośnięcia
na ok. pół godziny . Wyrośnięte ślimaczki posmarować mlekiem i posypać nasionami .
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni aż się ze złocą .

Smacznego !

























 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz