Po wytopieniu smalcu z przemielonej słoniny pozostają skwarki.Te skwarki nie wyrzucamy
tylko wykorzystujemy do wypieku ciastek.Ciastka skwarki ze słonecznikiem,płatkami
owsianymi i innymi bakaliami są pyszne i zdrowe.
skwarki
4 jajka
2 szklanki cukru
1 paczka płatków owsianych
ok.4 szklanki mąki (ja dałam 2 szklanki mąki,2 szklanki mąki z płatków owsianych)
słonecznik podprażony na suchej patelni
wiórki kokosowe
rodzynki namoczone w rumie
przyprawa do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie namoczonych żurawin
2 łyżki esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml maślanki
Wszystkie sypkie składniki wymieszać,dodać jajka,esencję waniliową i na sam koniec
maślankę,dobrze wymieszać.Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i
układać na blasze wyłożonej papierem w niewielkich odstępach, ponieważ za duże
nie wyrastają.Ciastka spłaszczyć i piec w 200 stopniach ok.15-20 minut.Nie przypalić !
Jeżeli ciasto lepi się do rąk ,to zwilżyć ręce wodą.Gotowe ciastka można ozdobić.
Ja ciasteczka polałam białą i gorzką czekoladą rozpuszczoną w 2-3 łyżkach śmietany.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub w słoiku.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz