Pierogi z jagodami a właściwie z borówką amerykańską zrobiłam z ciasta pół razowego
żeby było zdrowiej . W smaku nie ma żadnej różnicy a my otrzymamy trochę więcej
składników odżywczych . Mąki użyłam pełno ziarnistej pszennej Lubella .
250 g mąki Lubella
250 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
woda przegotowana ok. 1 szklanki
borówka amerykańska
cukier trzcinowy lub biały do posypania
śmietana do polania
Przesiać część mąki , dodać sól , wlać część wody gorącej i wstępnie wyrobić .
Następnie dodać resztę mąki , oliwę i ponownie wyrobić ciasto . Gotowe ciasto
przykryć ciepłym talerzem i pozostawić na 15 minut aby odpoczęło . Odrywać
ciasto małymi porcjami i rozwałkować na lekko oprószonej stolnicy . Wycinać
okrągłe placuszki i nakładać łyżeczkę jagód . Złożyć w pół i dokładnie posklejać
brzegi pierożków . Gotowe wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę . Po
wypłynięciu pierogów gotować jeszcze 3 - 5 minut . Wyjąć na talerz polać
śmietanką i posypać cukrem .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz