Witam ponownie na moim blogu ,winna jestem małe usprawiedliwienie . Długo
nie pisałam , ponieważ popsuł mi się mój polski komputer . Nie mogłam się
zalogować na swojej stronie a kupienie i przesyłka polskiego , nowego komputera
trochę trwała.... Ale w końcu pojawiła się ''dobra dusza '' Ryszard K. , któremu bardzo
dziękuję za pomoc , no i znowu jestem z Wami ! Mam nadzieję , że mimo
podjętej pracy zawodowej będę mogła często gościć w Waszych domach . Polecam
dzisiaj paprykę marynowaną przygotowaną szybszą i mniej skomplikowaną metodą .
Nadmieniam , że na moim blogu jest już jeden przepis na paprykę marynowaną .
Papryka marynowana z czosnkiem ( przepis z blogu Potrawy regionalne )
2 kg papryki kolorowej ( u mnie czerwona )
1 litr wody
1 płaska łyżka soli
1 szklanka 10 % octu
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 główki czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
1 liść laurowy na słoik
1 łyżeczka oliwy lub oleju na słoik
ewentualnie małe kawałki chili
Oczyszczoną i umytą paprykę zanurzamy na minutę we wrzącej wodzie a następnie
natychmiast blanszujemy w zimnej wodzie . Paprykę ciasno układamy w słoikach ,
dodajemy przyprawy , zalewamy zalewą , dodajemy łyżeczkę oliwy na słoik i zakręcamy .
Zakręcone słoiki pasteryzujemy 10 minut .
Zalewa - wodę , cukier , sól , miód zagotować dodać ocet wymieszać i zalać paprykę
w słoikach .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz